2013. március 1.

Ócsa - röviden


Olvasom, hogy az ócsai lakóparkra 2,4 milliárdot költött az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy átlag ötven m2-es lakás építési költsége körülbelül harminc millió forint. Az épületek idejét múlt, korszerűtlen technológiával készültek; a falazat tégla, a lakás központi helyiségében egyetlen vaskályha szolgálja a fűtést. A házak különállóak, érdekes módon senkinek nem jutott eszébe, hogy tömbbe építsék a lakásokat vagy legalább sorházakat húzzanak fel, bármelyikkel megtakaríthattak volna egy csomó költséget, plusz a későbbiekben a rezsi szempontjából is gazdaságosabban működtek volna. Arra sem gondolt senki, hogy se óvoda, se iskola, de még munkahely sincs a közelben, bár állítólag lesz.
1. Az EnergyFriendHome Zéro Energy (fényevő) házak, amiknek alapterülete bruttó száz négyzetméter, egyedi tervezésűek, hővisszanyerős szellőztetéssel ellátottak, kulcsrakészen huszonhatmillió forintba kerülnek. A tetőt és a falak egy részét napkollektorok fedik. Hőszigetelésük kiemelkedően energiatakarékos, a szükséges energia száz százalékát a nap biztosítja.
2. Ha a kormány megvásárolja a jelzáloggal terhelt ingatlanokat vagy azoknak egy részét töredék áron, s használati jogot ad az akkori tulajdonosnak bizonyos feltételek mellett, még akkor is jóval kisebb a költsége, mint házakat felépíteni horrorisztikus áron, elavult technológiával.
De most komolyan, kin segítettek ezzel, ha csak nem egy jó ismerősükön, aki valószínűleg pénzmosásra használja fel ezt az egész projektet? Mert a rászorulókon nem... Senkinek sem érdeke egy ilyen házba beköltözni.
Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket.