2015. november 28.

Jó dolgom van


Míg írom a beadandó dolgozataimat, addig Zé Petrussal és Félixszel a konyhában alkot. Az eredmény magáért beszél.

Foszlós, vajas pogácsa
Hozzávalók: 4 bögre liszt, 25 dkg margarin vagy vaj, 3 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál só, 1 kis poharas tejföl (esetleg még egy pici, mert nem mindegyik tejföl egyforma), 50 g élesztő.
Elkészítés: A lisztet, a sót és a margarint összemorzsoljuk. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. A tésztát összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük (tálban lefedve) legalább öt-hat órát. Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. Sajtot is szórhatunk rá. Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük 180-200 fokon.