2016. január 16.

Ínyencségek


Szarvas csipkebogyós vörösbormártással, almás burgonya krokettel. Mákos lütyü vaníliahabbal, akácmézzel, eperrel.

Mákos lütyü
Vaníliasodó: 5 dl tej, 1/2 vaníliarúd, 3 tojássárgája, 4 dkg kristálycukor, 1 evőkanál finomliszt (használhatsz vaníliás pudingot is).
A tejet a vaníliával felforraljuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük, cukorral édesítjük. A vaníliasodóhoz 4 dl tejet a kettéhasított és kikapargatott vaníliával felforralunk. A tojássárgájákat a cukorral, a liszttel és a maradék hideg tejjel csomómentesre kikeverjük, majd habverővel a forrásban lévő vaníliás tejhez adjuk. Kevergetve forráspontig hevítjük, s amikor a krém sűrűsödni kezd, már félre is húzzuk a tűzről.
Mákos lütyü: 50 dkg kalács, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 vaníliarúd, 5 dl tej, 10 dkg darált mák.
A kalácsot kisebb darabokra tördeljük, és a felét lerakjuk egy tálba vagy egy mélyebb tepsibe. Meglocsoljuk vaníliás tejjel, megszórjuk mákkal, és meglocsoljuk vaníliasodóval. Most a kalács másik fele következik, azután ismét vaníliás tej, mák és a maradék sodó. A tetejét meghintjük cukros darált mákkal. A lütyüt hagyjuk egy kicsit állni, azután tányérokra kigombócozzuk.
Találhatjuk vanília fagyival, vanília habbal, gyümölcsökkel.