2016. január 10.

Szemtelen?

Feladat:
Vesse össze Fazekas Ludas Matyi c. művét a mondással, miszerint minden rosszban van valami jó...

"Minden rosszban van valami jó
Szerintem nincs minden rosszban jó. Semmi jót nem látok például abban, hogy a tanár úr az utolsó pillanatban kért fogalmazásával elveszi a maradék kedvünket a magyar óráktól.* Talán büntetés ez?** Végül is Ludas Matyi is meg lett büntetve, aztán Döbrögi uraság háromszor kapta vissza "kedves ajándékát". Ez nem célzás, de legalább arra megtanít a mű, ha igazságtalanul büntetnek meg minket, adjuk vissza legalább háromszor.*** Megjegyezném, miután igazságtalanul büntette meg Döbrögi Ludas Matyit, Matyi nem szeretettel nyilvánult meg felé. Annyi haszna van Ludas Matyinak, hogy művelődik, anyagilag megerősödik. Matyi világot lát, peregrinál. Nyelveket tanul, foglalkozásokat ismer meg, vagyonra tesz szert. Ésszel, a felvilágosodás eszközével veri meg Döbrögit. Egyértelmű, hogy a végén a földesúr megjavulása népmesei elem. A való életben a jobbágy veresége az eredmény. A teljes megjavulás a népmese irányába tolja el a művet.****
* A kedv önből fakad. Ne engedje elillanni! Én legfeljebb társ, partner, segítő vagyok. A többi Önön múlik.
** Az Önök osztálya elhatározta, hogy ezentúl nem lesz jó semmi. Tehát nem is lesz. Ha ezt a hülyeséget abbahagyják, lehet még nagyon jó is; pláne a magyar óra. Ha nem - nem. Pláne az nem. Ez nem büntetés, ezt Önök generálják, tehát önként gerjesztett felesleges nyűg-lő-dés.
*** Ha valóban igazságtalanul, akkor 123-szor legyen szíves! Egy potya ötös, vagy egyéb jó jegy szerzésére adott lehetőség ugye nem merénylet? Ugye nem büntetés, hogy kérek egy kis fogalmazást (lásd: minimum követelmény) mikro eszmét, esszét olyasmiről, amit már érintettünk is órai munkánk során?

**** Látja, ha nem az ostoba affektálásra fordítja idejét és tehetségét, akkor kiváló gondolatok teremnek tolla alatt/nyomán. De sajnos, Ön időpazarló. Ezentúl, ugye nem?"