2013. január 18.

Bogár úr és álláspontja

"Ugyanakkor szerinte a kormányfő nyilván azt is tudja, hogy a magyar társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már semmiféle eszközzel nem lehet visszahozni őket a végső nyomorúságból. Nincs meg az elemi szintű tudásuk sem, ami a leghalványabb esélyt adná a felemelkedéshez. És ezen azzal sem lehetne változtatni, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba - mondja Bogár László. Ez a társadalom azon rétege, akik mögött már nem áll megtartó emberi közösség; a gyermekek úgy cseperednek fel, hogy fogalmuk nincsen arról, hogyan kell beilleszkedni egy működő társadalomba; hiányoznak az elemi szintű viselkedési normáik, vagyis - teszi hozzá Bogár - társadalmi szinten gyakorlatilag leírhatjuk őket. Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét, mert élni kell - állítja a közgazdász.
És ezeknek a társadalom középosztályától leszakadó embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról - mondja a közgazdász. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni."
(Bogár László - közgazdász)


Undorító, egyenesen felháborító ennek az embernek a hozzáállása.
A saját ostobaságom miatt pedig dühönghetnék is, hisz egyre inkább úgy tűnik, a választásokon a saját és családom halálos ítéletét "írtam alá", hisz a cikkben olvasottak szerint mi is a "leírt" harmadba tartozunk. Akikre kikiáltották, hogy "nincs meg az elemi szintű tudásuk sem, ami a leghalványabb esélyt adná a felemelkedéshez", "akik mögött már nem áll megtartó emberi közösség; a gyermekek úgy cseperednek fel, hogy fogalmuk nincsen arról, hogyan kell beilleszkedni egy működő társadalomba; hiányoznak az elemi szintű viselkedési normáik" , mi vagyunk az úgynevezett "TÁRSADALOM KÖZÉPOSZTÁLYÁBÓL LESZAKADÓ EMBEREK". Dolgozni szeretnénk, ahogy tettük addig is, míg lehetőségünk volt rá,  az élethelyzetünk miatt sodródtunk bele egy lehetetlen állapotba, amit nem mi alakítottunk ki magunknak, nem mi hoztunk létre, amiből nem a tudatlanságunk, s nem megfelelő hozzáállásunk miatt nem tudunk kilábalni. A gyermekeink példásan tanulnak.
A cikket elolvasva MEGBÉLYEGZETTNEK érzem magam a mai Magyarországon.