2016. február 20.

Narancsos sült


Barátaink vendégségben voltak nálunk. Gondoltuk, meglepjük őket, valami nem hagyományossal... Íz és színorgia a javából.

Narancsos sertéscomb szaftos burgonyával és sárgarépával: 
A bőrös sertéscombot beirdaljuk a bőrénél. A tepsibe egy kanál zsírt elkenünk, ráfektetjük a combokat a bőrükkel felfelé és fűszerek nélkül alufólia alatt egy órát pároljuk. Kivesszük a sütőből, mellé teszünk három fej vöröshagymát karikákra vágva, egy narancsot gerezdekre szedve, körülbelül öt gerezd fokhagymát, a húst meglocsoljuk 2,5 dl frissen facsart narancslével. Egy tálba összekeverünk egy teáskanálnyi borsot ugyanennyi friss kakukkfűvel és rozmaringgal (a kertből), egy csapott evőkanál sóval, ezzel megszórjuk a húst és mellé is teszünk belőle. Alufóliával visszatakarjuk (hogy ne érjen a bőrhöz - fogpiszkáló segítségével), majd másfél órán keresztül pároljuk. Ez után még alufólia nélkül 35 percig sütjük, hogy szép piros legyen. Kivesszük a húsokat egy tálba, a megmaradt szaftba beletesszük a kockára vágott burgonyát, karikákra vágott sárgarépát. Egy órát sütjük, majd négy hámozott, felezett körtét mellé helyezünk és tovább sütjük (nálunk nagyon bevált, de elmaradhat). 
Saláta: 
Jégsaláta, lilakáposzta, sárgarépa csíkokra szelve. Almával, naranccsal, kicsi szőlővel összekeverve, fél citrom levével megöntözve.